När vi talar om backlinks så ligger fokus för det mesta på länkarna som du får från andra sajter. Med relevanta länkar så tankar du med rätt SEO-juice. Fast det finns faktiskt en annan typ av länkar som är viktiga att jobba med. Det är inlänkarna, eller in-links som de kallas för på engelska.
In-länkar på din hemsida
Inlänkar är en form av länk som du lägger mellan olika sidor på din sajt. Låt oss säga att du har en webbutik samt en blogg på samma sajt. När du skriver ett inlägg som handlar om dina produkter och hur de kan användas så kan du länka in till en specifik produkt i butiken eller kanske till en kategori.
Det här är en länk som fyller två funktioner:
- De som läser blogginlägget hittar vägen till produkten som de borde köpa.
- Google ser att din sajt har relevans för det ämne och nyckelord som du länkar med.
Punkt nummer två blir bara viktigare och det är det många som har missat. En del menar till och med att en inlänk har samma kraft som en länk från en enklare artikelkatalog. Om du jobbar med den typen av länkar som är gratis så bör du alltså lägga minst lika mycket krut på dina inlänkar där den enda kostnaden du har är själva texten samt publicering om du inte sköter den själv.
Länka i rätt ordning
Kom bara ihåg att inlänkar bör följa en viss hierarki. Rekommendationen är att länka in i sajten uppåt i enlighet med vad som är viktigast. Du länkar till exempel från blogginlägg till en produkt men kanske inte tvärtom.
I en webbutik så är det ju själva varorna som står i centrum så där får vi ordningen:
- Vara
- Produktkategori
- Blogginlägg
Det här är förstås något som kan skilja sig mellan sajter men betänk alltid ordningen vad gäller vilken sida som är viktigast.
Se också till att dina inlänkar alltid är med tanke på att de ska hjälpa den som läser. Det är viktigt att jobba med relevans även för den här typen av länkar. Om du skriver ett inlägg som handlar om en viss typ av produkt så länkar du bara till relevant kategori och produkt samt eventuellt till din startsida från inlägget.