hur många länkar

Hur många länkar bör vara med i en länktext?

När du publicerar en text med backlink till din sajt är det bra att veta att du bör ha fler länkar med än din länk. Det här beror på att det inte ser så naturligt ut med en text som bara har en utlänk. Hur många andra länkar du ska ha med beror givetvis på hur lång texten är och vad den handlar om.

En riktlinje att följa är att ha minst en länk till som går till en annan sajt. Då bör det förstås vara en sajt som inte konkurrerar med din.

Bra länkar av detta slag är:

  • Länkar till nyhetskällor
  • Länkar till studier
  • Länkar till uppslagsverk

Sedan är det bra att ha med inlänkar till sajten som din text publiceras på. Det är viktigt för att visa att det nya inlägget har relevans och hör ihop med annat som finns på sajten. Vi kan säga att inlänkar på detta vis stärker din länk då den kommer från en källa som klassas som relevant.

Det går bra att ha allt från 2 inlänkar och mer. Om det är ett mycket långt inlägg så kan det ju bli flera. Det viktigaste är att det rör sig om relevanta inlänkar. Tänk på att sajter som publicerar innehåll för att länka ut kan ha sidor med länkar från dina konkurrenter.

Om du anlitar en webbskribent för att skriva ditt innehåll bör du förklara att även inlänkar ska riktas utan att skicka trafik till dina konkurrenter. Detsamma gäller givetvis länkar som går ut från sajten. De bör inte hoppas över för det är bara normalt att man länkar till mer än en yttre sajt när en text handlar om ett specifikt ämne och det är viktigt att visa vad som menas med påståenden.

Det handlar alltid om att fokusera på relevans. Om det ska vara bra backlinks så ska de vara relevanta. Detta oavsett om länken går till dig eller till en annan sajt som inte konkurrerar med din. Se alltså på alla sajter som är länkade till och avgör om du tycker att de bidrar med relevans.